Paragliding in de bergen
Dit is de grote droom van veel Nederlanders. Wij zijn tenslotte vlaklanders en om tussen die machtige hoge bergen te vliegen is bijna iedereen’s wens.
Bergvliegen scheelt in theorie niet zo heel veel van vlaklandvliegen, maar in de praktijk zijn er een aantal dingen die behoorlijk anders zijn. Kennis daarvan draagt in hoge mate bij aan jouw veiligheid.
De verschillen op een rij:
- De voetstart. Dit moet helemaal met je eigen energie gebeuren. Lierstarters worden nogal eens lui, omdat de lier toch zijn werk gaat doen.
- De plek waar je thermiek kunt verwachten. Dat is meestal langs de ‘ridge’, de bergkam. In feite ben je boven het vlakke land vrijer om je route te kiezen. Je moet namelijk ook niet zomaar (vlak) achter de ridge gaan vliegen, i.v.m. rotorgevaar.
- Meteo in de bergen. De windsystemen zijn vaak behoorlijk dwingend, en ook hiervan is kennis belangrijk.
Deze verschillen impliceren al dat je niet zomaar vanuit Nederland de bergen moet gaan verkennen. Nederlander hebben van nature een beetje de neiging de bergen te onderschatten, maar zij kunnen dodelijk zijn. Ga dus altijd eerst met een ervaren instructeur de bergen in, die je op de belangrijkste dingen kan wijzen.
Populaire bergvlieglanden
De landen waar Nederlanders graag vliegen zijn in de eerste plaats de Alpenlanden, maar ook een land als Spanje is erg populair. Verder wordt er in Turkije, Griekenland en eigenlijk over de hele wereld door Nederlanders gevlogen.