Lieren

Lieren

Lieren wil niets anders zeggen dan, dat een schermvlieger door middel van een lijn omhoog getrokken wordt. Dit noemen we lieren. Omdat we in Nederland geen bergen hebben (om vanaf te starten) “lieren” we. Lieren is afgekeken van het zweefvliegen. Een lier kan een scherm zo snel of langzaam optrekken als men wil. Een goede lieroperator kan een paraglider tot een mooie hoogte trekken. Die hoogte kan met schermvliegen in Nederland op een andere manier niet gehaald worden.

Mag dit in Nederland?

Ja, in Nederland mag je omhoog getrokken worden. Uiteraard moeten wij hier ook rekening houden met regelgeving, maar voorlopig wordt het paragliden gedoogd in Nederland. Wij houden ons dan ook strikt aan deze regels, omdat wij niet willen dat onze sport verboden zal worden. Je moet bijvoorbeeld niet boven steden gaan vliegen, maar ook niet in de buurt van een vliegveld.

Wat moet ik me voorstellen bij een lier?

Meestal zal de lier niet veel meer zijn als een trommel welke is vastgemaakt een een soort motor hetzij van een auto of van een scooter. Dan zit er een rem op een gas hendel en een noodkapmechanisme, welke de lijn door kan snijden is geval van nood. Let wel, het is niet verstandig om zelf iets te maken zonder dat je gekeken heb naar een goed voorbeeld, want met een verkeerde lier of een lier in de verkeerde handen kan een ongeluk snel gebeuren. Als men een goede lier heeft welke wordt bediend door een goede lieroperator is het heel veilig.

Waar kan je lieren?

Lieren kan je doen bij de meeste instructeurs en/of scholen en bij sommige van de fanatieke leden. Mocht je nou denken van "dat wil ik ook", dan kan je het secretariaat van de NVVV benaderen, die dan bij jou in de buurt zal kijken welke liermogelijkheden er zijn en je hiervan de adressen geven.

Wanneer je ook deze fascinerende sport wilt beoefenen
Word je nu lid van de NVVV!
button
© Copyright 2013 - 2023, All About Design