Schermvliegen

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Schermvliegen is een moderne luchtsport die te vergelijken is met zweefvliegen en deltavliegen. Allemaal motorloze vliegtuigen die gebruik maken van thermiek en hellingstijgwind om ‘boven te blijven’. De uitzondering hierop is Paramotor(-vliegen), dat wel van een motor gebruik maakt om in de lucht te blijven.

Schermvliegen, Paragliding, Parapente, Gleitschirmfliegen

Vliegen met een parapente is simpel, en door (bijna) iedereen te leren. Het toestel is licht van gewicht, en heeft enorme mogelijkheden. Door de snelle ontwikkeling in de sport is vliegen met een parapente ook heel veilig. En je hoeft beslist geen durfal te zijn om het ook te gaan leren.

Thermiekvliegen

Schermvliegen is niet alleen van een berg naar beneden vliegen. Thermiekvliegen en afstanden afleggen is wat de meeste parapentisten eigenlijk het liefste doen. En juist ook in Nederland kan dat heel goed. Ons land, en speciaal de Achterhoek, is een uitstekend thermiekland. Je kunt vaak lang in de lucht blijven en mooie tochten maken. Een gevorderde piloot maakt al gauw vluchten van meer dan een uur.

Geschiedenis

Schermvliegen is midden jaren tachtig ontstaan toen enkele Fransen met springparachutes van bergen af startten. Toen zij beseften dat dit erg leuk was, werd al gauw een ontwikkeling op gang gebracht waarbij de schermen beter en beter – en veiliger en veiliger – werden. In eerste instantie was een parapente dus niets anders dan een springparachute. Door een snelle ontwikkeling zijn de parapentes van tegenwoordig prachtige vleugels geworden met heel goede vlieg- en thermiekeigenschappen en doen ze hetzelfde als wat zweefvliegers en deltisten doen, zo lang mogelijk in de lucht blijven en (vaak) zo ver mogelijk vliegen.

Lieren

Als je in Nederland wilt parapente-vliegen, word je met behulp van een ‘lier’ in de lucht gebracht. In Nederland kun je uitstekend thermiekvliegen. Vaak is een paar honderd meter hoogte voldoende om zelf verder te kunnen klimmen in de thermiek. Het zeer afwisselende landschap in de Achterhoek is uitermate geschikt om te vliegen. Er zijn veel plekjes die, enigszins beschut gelegen, zorgen voor een prima thermiek in de middag en rustige vliegcondities in de morgen en namiddag.

Soaren

Een andere manier van vliegen is soaren, dat in Nederland veel langs de duinen gedaan wordt, Het lijkt op bergvliegen maar door de minimale afmetingen van en duin (vergeleken met de bergen) en de hardere wind die voor het soaren nodig is vereist het toch een enigszins andere techniek.

Bervliegen

In het buitenland start je meestal van de bergen. Dat is ook waar schermvliegen ontwikkeld is en waar de meeste, ook Nederlandse, parapentisten graag willen vliegen.

Paramotor of Motorvliegen

En ook onder parapentes zijn mensen motortjes gaan hangen en Nederland is door zijn ontbreken van bergen hier ook uitermate geschikt voor.

Wanneer je ook deze fascinerende sport wilt beoefenen
Word je nu lid van de NVVV!
button
© Copyright 2013 - 2023, All About Design