Soaren

Soaren

Wat is soaren?

Met soaren wordt bedoeld het vliegen op de stijgwind voor een obstakel. Dit obstakel kan een berg, een klif, een dijk, een duinketen, een gebouw of welk ander obect dan ook zijn, als het er maar voor zorgt dat aanstromende wind over het object gestuwd wordt.

Door te vliegen in die lucht die omhoog gestuwd wordt, wordt je daalsnelheid (met een parapente vlieg je altijd naar beneden, want we hebben geen motor) geheel of gedeeltelijk opgeheven. Door hier optimaal gebruik van te maken zijn ononderbroken vluchten van vele uren mogelijk en kunnen grote afstanden overbrugd worden - ook in Nederland.

Soaren gaat het beste met laminaire wind (die bijvoorbeeld van zee komt), maar ook in de bergen kan het uitstekend soarbaar zijn. Hoe groter het object, hoe minder wind volstaat. Ook hebben grote objecten, zoals een bergwand, vaak een redelijk grote liftband, je hoeft dan niet al te dicht bij de berg te vliegen.

Is soaren moeilijk?

Afhankelijk van de locatie en de omstandigheden kan soaren van kinderlijk eenvoudig (voor zover vliegen met een parapent ooit kinderlijk eenvoudig is) tot extreem ingewikkeld zijn. Het soaren voor een bergwand aan het einde van een mooie zonnige dag komt vaak als een kadootje waarin ook beginners een uur of langer zonder enige moeite boven kunnen blijven.

Soaren aan de Nederlandse kust met onze lage duinen en vaak harde wind die niet altijd keurig haaks op het duin staat kan ingewikkeld en gevaarlijk zijn: als tientallen piloten in een smalle liftband met snelheden (ten opzichte van de grond) van bijna niets tot meer dan 60 km per uur op een hoogtes van enkele centimeters tot een meter of veertig in een schijnbare chaos om je heen scheren, dan kan de kleinste inschattingsfout grote gevolgen hebben.

Wanneer je ook deze fascinerende sport wilt beoefenen
Word je nu lid van de NVVV!
button
© Copyright 2013 - 2023, All About Design